Zoektocht naar zinvol werk

fata morgana of niet ze dook Visual column Odette Meyer

Steeds meer mensen willen werk waarin ze vanuit ‘wie ze werkelijk zijn’ en ‘in contact met anderen’ kunnen bijdragen. Vaak vinden zij het steeds lastiger om zich te kunnen verenigen met de manier waarop hun organisaties werken. Ze missen de menselijke maat en ervaren dat het systeem bepalend is. Het goede nieuws is dat we met zijn allen middenin de transitie van de ‘oude’ naar de ‘nieuwe’ wereld zitten, maar dat is tegelijkertijd ook spannend. Een worsteling tussen je oude zekerheden en je geloof dat het toch mogelijk moet zijn om op een heel andere manier bij te dragen, en om samen te werken vanuit een echt gevoel van ‘community’ waarin compassie en een diep besef dat we allemaal met elkaar verbonden zijn de rode draad vormen. Dat vraagt om lef en vertrouwen, en een bereidheid om te accepteren dat je niet weet hoe je toekomst er precies uit ziet. Maar wel duiken, fata morgana of niet!

Ik dook 15 jaar geleden. Vanaf de boot ‘NV De resultaatgerichte samenwerking’. We zaten weer middenin de zoveelste reorganisatie. Ik ervaarde mijn bijdrage niet langer als zinvol. Mijn collega – zij zit met haar knieën nog op de boot – was aan het twijfelen maar kon ook geen werkelijke zin meer zien in wat er gebeurde. Mijn geloof en vertrouwen wonnen het van mijn angst en dieper gelegen cynisme (‘er gaat toch niks veranderen’).

Laten we elkaar helpen duiken, of dat nu binnen de eigen organisatie is of niet, om samen die droom achterna te gaan, en elkaar iedere keer opnieuw het verhaal te vertellen dat het wél mogelijk is een duurzame wereld te creëren waarin er genoeg is voor iedereen.

Comments

 1. Hi Odette, mooi stuk en zo waar ook. Ik merk zeker dat vertrouwen en lef om je eigen pad vorm te geven wars van wat het systeem van je vraagt, echt inspanning kost en ook heel waardevol, leerzaam en als je het deelt met anderen herkenbaar is. Ik wens ieder zijn of haar eigen pad toe en dat we elkaar daarin zeker steunen, want met veel toewijding en aanmoediging van anderen heb je toch minder ‘koud water vrees’!

  • odette zegt:

   Hi Ilona, dank je wel voor je reactie, mooi gezegd. Veel mensen die samen nieuwe mogelijkheden zoeken en deze creëren buiten het systeem om, veranderen mede het systeem van ‘binnenuit’.

 2. Mooie column, Odette. Duiken of niet? Tja. Kiezen is nooit mijn sterkste punt geweest. Daarom sta ik nu met één been nog in de boot. Met mijn andere been voel ik of het water een beetje lekker is. Mmm, dat valt niet tegen. Toch maar duiken dan of nog even blijven balanceren op twee gedachten cq benen? De tijd zal het leren.

  • odette zegt:

   Hoi Wilma, leuk jouw reactie. Ik denk dat balanceren op twee benen, één in de ‘oude’ en één in de ‘nieuwe’ wereld wel een heel mooi evenwicht kan geven. Maar zoals je zegt, de tijd zal het leren.

 3. Peter zegt:

  Hoi Odette,
  Zit in zo’n zelfde situatie…Mijn gevoel zegt iets te moeten veranderen (meer doen wat je zelf bent en niet meer wat de ander of maatschappij verwacht), maar vind maar eens uit wat en hoe…en om als 40+er zo maar de vaste baan op te geven en ins blaue hinein ergens in te duiken is nog niet zo makkelijk met de huidige steeds krappere arbeidsmarkt. Maar als de veranderingen echt van de nieuwe wereld echt gaande zijn hoop ik er ooit eens achter te komen…groet

  • odette zegt:

   Hoi Peter,
   Leuk dat je reageert. Dat uitvinden hoe of wat is inderdaad niet makkelijk, het is echt een zoektocht met de nodige twijfels en onzekerheid. En het is ook zeker niet mijn advies om zomaar ins blaue hinein ergens in te duiken. Op basis van mijn eigen ervaringen maar ook op basis van de ervaringen van mensen die ik begeleid, heb ik samen met een collega het programma Kruispunt in je carrière – Breng je loopbaan in beweging ontwikkeld dat handen en voeten geeft aan deze zoektocht. Ook kan ik je het boek van Herminia Ibarra aanraden: Working Identity Unconventional strategies for reinventing your career. Het gaat erom via kleine experimenten met nieuwe professionele activiteiten stap voor stap je gevoel dat ‘er iets moet veranderen’ om te zetten in concrete actie. Dat is geen lineair planbaar pad maar een van ‘trial and error’. Vaak willen we eerst weten wat het einddoel is, en dat legt het proces juist lam. Of we gunnen ons onvoldoende ruimte om te experimenteren, omdat we bijvoorbeeld bij voorbaat al denken dat we er nooit genoeg geld mee zullen verdienen. Maar juist uit het experimenteren ontstaat stap voor stap een succesvolle ‘duik’ en carrièreverandering. Ik hoop dat je hier wat mee kunt, en hoor graag meer over wat je al hebt gedaan om het uit te vinden voor jezelf. Groeten

Speak Your Mind

*