Rust en beweging of rust IN beweging?

Ze dook in de beweging - Odette Meyer

Het leven kan best hectisch zijn. Volle agenda, files, drukke parkeerplaatsen wanneer je boodschappen doet, je post afhandelen, alles wat je wilt of moet doen, keuzes waar je voor staat, alles wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Veel beweging dus. Veel waan van de dag ook. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen, zeker over hun werk: ‘ we lopen als een kip zonder kop te rennen’.

Onze agenda’s lijken aan te geven dat wij het leven kunnen maken, plannen of sterker nog: beheersen. Iedereen die zelf ooit ernstig ziek is geworden of een dierbaar iemand heeft die ernstig ziek is geworden weet wel beter. Tegelijkertijd bekruipt mij soms het gevoel dat ik geleefd word door mijn agenda. Helemaal niet dat ik die beheers. Dan verzet ik mij ertegen. Ik wil rust. Niksen. Op een bankje in de zon voor me uit staren. Ik houd van rust. Even geen prikkels. Alleen ik die niks hoeft. Rust brengt mij in contact met wat onder de oppervlakte van het dagelijkse leven ligt.

Het lijkt daarin dan wel of rust en beweging elkaar bevechten, tegenpolen zijn. Als ik in actie ben, is er geen rust. Als ik rust, staat alles stil, is er geen beweging. Zo ‘digitaal’ omgaan met rust en beweging lijkt ook een vorm van willen beheersen, niet durven vertrouwen op de grotere stroom van het leven.

Ze dook in de beweging. Voor mij een uitdrukking van me overgeven aan de stroom, de beweging van het leven. In plaats van me verzetten duik ik er in. Geen idee wat en waar het me brengt. Maar wel vanuit vertrouwen. Een stuurloos sturen. Ze zeggen dat het in het oog van de orkaan rustig is. Dat is mijn verlangen: rust in beweging. Wat is jouw verlangen?

Speak Your Mind

*