maak van stress je vriend

Maak van stress je vriend visual column Odette Meyer

Ik volg graag onderzoek met de nieuwste inzichten over stress en burn-out. Het aantal mensen dat serieus last heeft van stress of een burn-out is de laatste 10 jaar niet verminderd. Toen ik zelf 12 jaar geleden burn-out raakte was er minder bekend over stress en burn-out dan nu. Toch heeft al die kennis er (nog) niet toe geleid dat er minder mensen last van hebben.

Voor mij betekende de periode van burn-out, na de enorme schrik dat mijn lijf me in de steek had gelaten (wat in werkelijkheid natuurlijk andersom was: ik had mijn lijf in de steek gelaten), vooral een tijd van bezinning. Wat was er met mij aan de hand dat dit kon gebeuren? Destijds richtte veel onderzoek zich met name op de persoonlijkheidskenmerken van het individu. Een workaholic met een perfectionistische, prestatiegerichte en overloyale instelling liep meer risico dan iemand die wat relaxter in het leven staat. Het preventie-advies aan organisaties luidde vooral: let op de overijverige het-is-nooit-goed-genoeg types, en leer de persoon in kwestie stressbestendiger te worden. Nuttig om te weten natuurlijk, maar dit belichtte voor mij maar één kant van de werkelijkheid. Ik herkende me maar voor een deel in dit plaatje én ik zag veel relaxte mensen om me heen die toch ook aardig aan het jakkeren waren en op het randje balanceerden.

In die tijd vroeg ik mezelf af wat ik anders kon doen zodat het niet nog eens zou gebeuren, maar ook wat de wisselwerking was met mijn werk. In hoeverre faciliteren organisaties stress en burn-out? Recent Deens onderzoek laat zien dat stress vooral veroorzaakt wordt door een unfaire werkomgeving, en dat het niet gaat om de hoge werklast. Zoals het cliché al zegt: van hard werken alleen is nog nooit iemand doodgegaan. Als mensen zich eerlijk en respectvol behandeld voelen, kunnen ze bergen verzetten! Maar als er onrechtvaardigheid insluipt gaat het vreten. Dit onderzoek laat een andere kant van de werkelijkheid zien. De wisselwerking tussen individu en omgeving bepaalt het ontstaan van ongezonde stress en burn-out, en dan laat ik  de privé-omgeving hier buiten beschouwing.

Wat betreft de wisselwerking tussen individu en omgeving: ik kwam een TedXtalk van Kelly McGonigal tegen. Als gezondheidspsychologe heeft zij jaren verkondigd dat stress slecht voor je is (op basis van toenmalig onderzoek, dat dan weer wel). Terwijl recent onderzoek laat zien dat stress in de kern gezond is, dat het ons helpt om met moeilijke omstandigheden om te gaan. Stress wordt alleen ongezond als we denken dat het slecht voor ons is! Verder laat zij in haar verhaal prachtig zien hoe belangrijk ‘community’ is: wanneer we door lastige periodes zoals nu gaan kun je jezelf beschermen tegen de negatieve gevolgen van stress door je zorgen te delen en je te laten helpen of een ander te helpen. “Maak van stress je vriend”, vat zij het pakkend samen.

Daar kreeg ik dan direct dit beeld in deze tekening bij :-) . Verder kijk ik uit naar het volgende onderzoek. Wat mij betreft mag dat onderzoek gaan over het belang van stilte en zachte tijd, waarin aangetoond wordt dat we gelukkiger, gezonder en productiever zijn wanneer we stilte en zachte tijd vanzelfsprekend onderdeel maken van ons leven.

 

Comments

  1. Love it! Especially the drawing but also the thoughts and the great links to more information.
    xx

  2. Prachtig stuk dat vanuit breder perspectief laat zien dat stress niet altijd per definitie slecht is en ook dat het niet perse om stereotiep beeld gaat van mensen die in ‘de doelgroep’ vallen. En weer heerlijk vol humor in de tekening verbeeld! Ben nieuwsgierig naar vervolg!

  3. Wat heerlijk om weer te genieten van je geweldig rake tekeningen met de humor die zo bij jou past en waar ik zo van hou!! HUH???

  4. Geweldige tekening, alleen die laarzen al!!

Speak Your Mind

*